71 – afrikanska tyger historia holländska Wax Tryck – Guest Blogg av excentriska Yoruba

Vlisco modell. Klicka för källa.

”En bild av ett rör är inte nödvändigtvis ett rör, en bild av” ”är inte nödvändigtvis autentiskt [och helt] African” African tyg.

Vlisco modell. Klicka för källa.

Europeiska imitation och industrialiseringen av indonesiska batik tekniker

Exempel på javanesiska batik tryck. Bild med tillstånd från Wikipedia.

Vlisco modell med handväska. Klicka för källa.

François Tombalbaye (1918-1975), ordförande i Tchad 1960-1975, med FrenchPresident Georges Pompidou. Tyg är från 1972. Klicka för källan.

Fram till 1960-talet, var de flesta vax tryck som säljs i Västafrika produceras i Europa. Post-kolonialt, saker och ting förändrats. För närvarande är Ghana hem för flera fina och hög kvalitet vax utskrifts tillverkare, inklusive Woodin, ett dotterbolag till Hollands Vlisco och ATL som är ett dotterbolag till Manchester-baserade ABC textilier. Lägg märke till att även om dessa textilier är nu tillverkas på kontinenten, de företag som tillverkar dem i stort sett inte ägs av afrikaner.

Da Viva modell. Klicka för källa.

Den kinesiska inträde i vax utskriftsmarknaden

Hur vax tryck som produceras i Kina kom in västafrikanska marknaderna är en annan lång historia som kan sammanfattas på följande sätt: vissa afrikanska handlare reste till regioner i Kina som Shandong att reproducera tygprover billigt, som skulle säljas i sina respektive länder. Således hade afrikanska aktörer en roll att spela för att införa kinesiska tillverkarna i den afrikanska textilmarknaden.

Även om de verkar vara ganska impopulär, finns det några uttryckt oro med avseende på en exploaterande relation med de europeiska tyg marknaderna. Denna artikel exempelvis hävdar att det vi kallar afrikanska vax utskrifter är javanesiska i produktionsteknik och är en produkt av javanesiska, indiska, kinesiska, arabiska och europeiska konstnärliga traditioner. Det efterlyser en ”regenerering av autentiska afrikanska tryckta mönster”.

Flicka klädd Aso-Oke. Klicka för källa.

***
excentrisk yoruba är en egentligen inte så konstigt, oavsett vad hennes alias kan föreslå. Hon tillbringar sina dagar att skriva och blogga på Nyfikenhet dödade Den excentriska yoruba och Dreamwidth.

Detta är en sådan stor post. Tack! Jag har funderat på vax tryck mycket på sistone – det är trevligt att hitta en sådan bra diskussion om det. Jag tror att vi (afrikaner) måste skydda våra industrier och vår kultur. Ingen kommer att göra det åt oss. Jag bryr mig inte att vax trycket var ursprungligen från Indonesien. Jag bryr bara att vi fortfarande ge så mycket pengar till folk i Europa och Asien för vår &# 8216; traditionella ”bära, och vi inte äger en betydande del av produktionen (eller distribution) process. Vi utnyttjas (igen!).

Men om vax tryck – är att liknande Batik? – Är från Indonesien, hur eventuellt kan yo uttrycka att "Vi afrikaner måste skydda våra industrier och vår kultur?" Låter som du lånar en teknik för textiltillverkning från en nation och i stället för att helt enkelt göra tyg, försöker också att kapar stil som ditt eget. Det är så själv absorberas och även felaktigt tänkande – Njut av tyget och eller göra det, men varför du tycker att det är nödvändigt att hävda äganderätt? brinner dum

Jag tycker det är en fantastisk post och tyger och mönster är häpnadsväckande

Källa: beyondvictoriana.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =