Archaea Domain – Extreme mikroskopiska organismer

arkéer domän

Regina Lynn Bailey är en vetenskap pedagog som specialiserat sig på att göra vetenskap tillgänglig och begriplig. Läs mer

Uppdaterad November 18, 2016.

Vad är arkéer?

Arkéer är en grupp mikroskopiska organismer som upptäcktes i början av 1970-talet. Liknande bakterier. De är encelliga prokaryoter. Archaeans var ursprungligen tänkt att vara bakterier tills DNA-analys visade att de är olika organismer. Faktum är att de är så olika att upptäckten föranledde forskarna att komma med ett nytt system för att klassificera liv. Det finns fortfarande mycket om archaeans som inte är känd.

Fortsätt läsa nedan


Vad vi vet är att många är extrema organismer som lever och frodas i några av de mest extrema förhållanden, såsom extremt varma, sura eller alkaliska miljöer.

arkéer Celler

Archaeans är extremt små mikrober som måste betraktas under ett elektronmikroskop för att identifiera deras egenskaper. Liknande bakterier, de kommer i en mängd olika former, inklusive kocker (rund), baciller (stavformad), och oregelbundna former. Archaeans har en typisk prokaryot cell anatomi. plasmid-DNA. cellvägg. cellmembranet. cytoplasman. och ribosomer.

Vissa archaeans har också långa, piskliknande utsprång kallade flageller. vilket stöd i rörelse.

arkéer domän

Organismer klassificeras nu i tre domäner och sex riken. Domänerna innefattar Eukaryota, eubakterier och arkéer. Enligt arkéer domänen, det finns tre huvudsakliga divisioner eller phyla. De är: Crenarchaeota, Euryarchaeota och Korarchaeota.

Crenarchaeota består till största delen av hyper och thermoacidophiles. Hyperthermophilic mikroorganismer lever i extremt varma eller kalla miljöer.

Fortsätt läsa nedan

Thermoacidophiles är mikroskopiska organismer som lever i extremt varma och sura miljöer. Deras livsmiljöer har ett pH-värde mellan 5 och 1. Du skulle hitta dessa organismer i hydrotermiska skorstenar och varma källor.

Exempel på Crenarchaeotans innefattar:

  • Sulfolobus acidocaldarius – hittades nära vulkaniska miljöer i varma, sura källor som innehåller svavel.
  • Pyrolobus fumarii – bor i temperaturer mellan 90 och 113 grader Celsius.

Euryarchaeota organismer består till största delen av extrema halophiles och metanogener. Extrema halofila organismer lever i salta miljöer. De behöver salta miljöer för att överleva. Du skulle hitta dessa organismer i saltsjöar eller områden där havsvatten har avdunstat.

Metanogener kräver fria syre (anaeroba) förhållanden för att överleva. De producerar metangas som en biprodukt av metabolism. Du skulle hitta dessa organismer i miljöer såsom träsk, våtmarker, is sjöar, tarmar av djur (ko, rådjur, människor) och i avloppsvatten.

Exempel på Euryarchaeotans innefattar:

  • Halobacterium – omfattar flera arter av halofila organismer som finns i saltsjöar och höga salt havsmiljöer.
  • Methanococcus – Methanococcus jannaschii var den första genetiskt sekvens arkeiska. Detta methanogen bor nära hydrotermiska skorstenar.
  • Methanococcoides burtonii – dessa psykrofila (kall älskande) metanogener upptäcktes i Antarktis och kan överleva extrem kyla.

Korarchaeota organismer tros vara mycket primitiva livsformer. Lite är närvarande känd om de viktigaste egenskaperna hos dessa organismer. Vi vet att de är termo och har påträffats i varma källor och obsidian pooler.

arkéer fylogeni

Arkéer finns intressanta organismer genom att de har gener som liknar både bakterier och eukaryoter. Fylogenetiskt sett, arkéer och bakterier tros ha utvecklats separat från en gemensam förfader. Eukaryoter tros ha förgrenat sig från archaeans miljoner år senare. Detta tyder på att archaeans är närmare släkt med eukayotes än bakterier.

Källa: biology.about.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fem =