BBC – Historia – ideal att vara kvinna i Victorian Britain

Ideal att vara kvinna i Victorian Britain

Mot en politisk mission

”Punch” tecknad: emanciperade viktorianska kvinnor

Kvinna välgörande verksamhet informerades religiöst engagemang samt av en känsla av moralisk överlägsenhet. I Storbritannien evangelicalism inspirerade bildandet av ett omfattande utbud av kvinnliga associationer.

Dessa varierade från måttlighet, missionär och söndag School samhällen till kvinnoägda välvilliga institutioner, och samhällen för vård av änkor, föräldralösa, sjuka och svaga. Siffrorna inblandade var enorma. I Glasgow, till exempel i 1895 fanns 10,766 söndag lärare, som alla var kvinnliga frivilliga.


Dessa kvinnor trodde att nyckeln till filantropi var en personlig touch, så damen reformator vågat ut till de behövande. Över hela landet konstaterades att en av de bästa sätten att nå de fattigaste familjerna var genom att använda en ”bibel-kvinna” från arbetarklassen som skulle mer sannolikt att välkomnas i som ”en moderlig kvinna av sin egen klass”. Kvinnors uppdrag att kvinnorna var en förlängning av den kvinnliga roll service och självuppoffring, men i slutet av den viktorianska eran kvinnliga filantroper började inse att, som kvinnor, de hade lite makt att förändra saker.

”Syftet med första omgången feminister var. omröstningen – så att kvinnor kan ha ett visst inflytande över sitt öde ”.

Många av de första feministerna var aktiva i filantropiska rörelse, och det var från denna kvinnliga offentligheten som kräver förbättringar i kvinnors ställning började göras. Av 1900 kvinnor moraliska mission hade också blivit en politisk uppgift.

Syftet med första vågen feminister var att få bättre utbildning och anställningsmöjligheter för medelklasskvinnor, bättre arbetsvillkor och löner för arbetarklass kvinnor och slutligen rösta – så den där kvinnor kan ha ett visst inflytande över sitt öde.

Om författaren

Dr Lynn Abrams är lektor i modern historia vid University of Glasgow, där hon undervisar social och kvinnohistoria. Hon har skrivit på olika ämnen från äktenskap och skilsmässa i 19th century Tyskland till barnskyddet i Skottland. Hon är författare till The Orphan Land: Children of Skottland splittrade hem från 1845 till nutid. (1998), och medredaktör (med Elizabeth Harvey) av genusrelationer i Tysklands historia. (1996).

www.bbc.co.uk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =