BBC – Lancashire – Nature – Fråga trädgårdsmästare Azaleas

BBC - Lancashire - Nature - Fråga trädgårdsmästare Azaleas Guidlines påFunktioner

Fråga trädgårdsmästaren: Azaleas

Ta reda på hur man tar hand om dina azaleor.

Warton Bill Blackledge är en av länets mest populära och eftertraktade trädgårdsmästare. Om det är grönt och behöver vattning, kan Bill berätta om det. Han har varit att svara BBC Radio Lancashire lyssnarnas frågor i över trettio år, vilket innebär att han har varit där nästan så länge sändaren!

Hans kunskap är från uppslagsverk. Efter utbildning på undersidan dåvarande ministeriet för jordbruk, tillbringade Bill över tjugo år vid Institutionen för bio- och miljötjänster vid Lancaster University. Nu är han en vanlig kurs handledare vid Alston Hall, Longridge och Lancaster Vuxen College.

För tre decennier har Bill rest länet med andra domare som en regional domare för nordvästra in Bloom.

Så vad problemet, vi vill gärna tro Bill kan reda ut. åtminstone det är teorin!

Howard ber.

Jag har 6 Rosebud azaleor som jag spraya normalt med Wiltproof. Under våren knopparna gör det men bladen har skador. Förra året sprutade jag och lindade dem i säckväv.
Istället för att hjälpa, hade jag nästan total blad och knopp döda. Kommer de sannolikt att få nya blad? Vad skulle jag ha gjort fel?

Bill svar.

Jag har aldrig använt Wiltproof som är en anti transpirrant och jag känner att det helt enkelt kan vara ansamling av sprutningen av denna anti transpirrant och sedan linda knopparna i Burlap som har orsakat skadan. Bladen på dina växter och knoppar kommer inte kunnat andas framgångsrikt. När det gäller huruvida din anläggning kommer att återhämta sig, jag tror att detta kommer att bero på hur länge växterna har täckts. Det kanske värt att hålla dina växter och se om några nya blad förefaller.

Sean ber.

Vilken är den bästa kompost att använda för plantering en azalea kermesina?

Bill svar.

Jag är rädd Sean att jag inte är bekant med denna sort av Azalea men Azaleas kräver en syra / ericacious jord. Om du tänker plantera din Azalea i trädgården måste du utföra en markens pH test för att se om din trädgårdsjord är antingen sur eller basisk. Om du tänker plantera i en behållare måste du använda en ericacious kompost och jag skulle också rekommendera att använda antingen en keramisk eller terrakotta potten snarare än plast eftersom dessa kommer att hålla rötterna något varmare under vintern.

Graham Le Cornu ber.

Jag har tjocka snedvridning av bladen på en av mina Azalea växter. Detta har pågått i de senaste åren. Vad är det och vad är botemedlet?

Bill svar.

Jag har talat med en av mina kolleger Graham och vi är båda av den åsikten att den tjocka snedvridning av bladen på en av dina Azalea växter är en svampsjukdom och det inte bara orsakar förvrängning av bladen utan även bladen en mycket blek gröngult. Jag är rädd att det inte finns något botemedel mot denna sjukdom och det enda förslag som jag kan göra är att skära ner skotten som har de förvrängda blad. Ledsen att jag kan vara till någon mer hjälp.

Claire Bacon ber.

När är det rätt tid att flytta en azalea och hur skulle jag göra det?

Bill svar.

Azaleor tillhör Rhododendron familjen men de är oftast klassas som en specifik distinkt grupp och kan de vara lövfällande eller vintergröna. De lövfällande Azaleas kan växa till en höjd av sex fot och inkluderar den populära Azalea Mollis hybrider. Vintergröna Azaleas är mycket mindre – de växer till en höjd av en / två fot och är låg spridning. Beträffande den korrekta tiden för omplantering jag hitta början av hösten tid är idealisk för båda arterna. Men du kan också plantera tidigt på våren, men det måste vara innan lövfällande Azaleas kommer i blad. Azalea föredrar en skyddad plats i partiell skuggning och måste odlas i en något sur jord.

Linda Gilmour ber.

Min Azalea har inte blommat i år igen. Det är i samma säng som en rhodedendron och blommorna på det är superb. Kommer det att vara bättre att lyfta den och placera den i en kastrull med ericaceous kompost? Om så är fallet när blir den bästa tiden?

Bill svar.

Om rhododendron i sängen är en större anläggning än Azalea det kan mycket väl vara så att den dominerande anläggningen tar all fukt och näringsämnen från Azalea orsakar knopparna inte bildas. Om detta är fallet skulle det vara bättre att flytta Azalea. Tiden för att flytta din Azalea är tidigt på våren eller hösten. Med våren är sen i år du kommer att komma undan med att flytta din anläggning nu.

Sheila Halstead ber.

Är det möjligt att beskära en lövfällande azalea? Min planta är ungefär sex år gammal och cirka 3,5 fot hög. Den växer i en skuggig plats och i år bara har cirka 6 blomknoppar på den och ser lite långbent och nakna. Om jag beskära den kommer det att re-gro? och när ska jag göra det?

Bill svar.

Den lövfällande azalea i allmänhet Sheila inte gillar hård beskärning, men det kanske värt att skära en eller två av de gamla skjuter ner för att se om det kommer att uppmuntra ny tillväxt och jag hitta med ett stort antal av lövträd azalea de kommer i tid producerar nya skott från basnivån. En av anledningarna till att inte ha massor av blommor i år kunde ha orsakats av mycket våt vinter. Azalea kan inte klara av vattendränkt jord och det kan också vara värt att ge din anläggning en lyft genom att mata den med en rekommendation gödningsmedel.

Margaret Rillie ber.

Jag fick en 12" hög standard azalea för mors dag. Den har inget namn eller om den är lövfällande eller vintergröna. Det är i full blom. När blommorna har avslutat kan det sättas i trädgården. Tack.

Bill svar.

När Azalea är klar blommande Margaret du skulle vara långt bättre hålla din anläggning utanför i trädgården – förutsatt att vädret inte är för hård eller frostiga – som kontrast från att vara inomhus och placeras utomhus kan vara för stor. Om Azalea har en liten blad kommer det förmodligen att bli en vintergröna arter och troligen Indica arter som inte är 100 procent hardy. Vad jag skulle föreslå att du gör är att plantera din Azalea i en större kruka i ericaceous kompost och hålla det utanför under sommarmånaderna och under vintermånaderna är det förmodligen skulle vara bra att också hållas utanför på en skyddad plats. Men om vädret blir extrem kan du vara bättre att placera din anläggning i en sval växthus eller veranda.

Ann Bailey ber.

Jag har några azalea växter och trots att de är ganska många år, i år finns det en hel del bryning på bladen, och jag har även förlorat en helt och hållet. Jag tänker på att behandla dem med nimrod T, kommer detta att bota symptom eller kommer jag att förlora mer av dem?

Bill svar.

Jag skulle vänta och se om de nya bladen är smittade på din azalea växter Ann före sprutning. Bryn av bladen kan ha orsakats av det kalla torrt väder som vi har haft under våren. Jag vill också se till att dina växter är väl vattnas och ge dem ett foder med en syra fertliser. Jag skulle undvika att spraya dina växter med Nimrod T – enligt de nya EEG Guidlines på användningen av fungicider och insekticider Nimrod T har varit tas bort från marknaden.

Maria frågar.

Jag har en evergreen Azalea i en stor gryta – det har varit i samma kruka / jord för förmodligen åtminstone 10 år. Under 2005 blomsterprakten var ganska dålig, men i våras det var absolut vackra. när jag samlat upp blommorna när de föll jag räknade väl över 200! Men jag är säker på att det skulle uppskatta lite frisk kompost och även jag hoppas att några av de hängande grenar kan ha sina rötter så att jag kan potten upp dem separat för att göra fler växter. När är den bästa tiden på året att göra detta tack? Alla tips / råd du kan ge skulle uppskattas. Tack.

Bill svar.

Den bästa tiden att åter-pot din Azalea Maria skulle vara efter blomningen (slutet av våren) och du kommer att behöva använda en ericaceous kompost. Med din Azalea är en stor anläggning Jag skulle öka storleken på potten med cirka fyra storlekar – att se till att det finns gott om stenar i botten för dränering. Du nämna några av de hängande grenar som kan ha sina rötter och om igen, om du lyfter stammar upp och de har producerat rötter åter pott skotten i en fem tum pott – att placera dem i en något skuggade området. Att hålla dem väl vattnas kommer att bidra till att de överlever.

Kath McGill ber.

Bill kan du berätta hur och när är den bästa tiden att ta azalea skära? Tack.

Bill svar.

Azelea sticklingar kan tas under sommarmånaderna – de unga skotten från denna säsong tillväxt behov av att ungefär två till tre inches lång och sticklingar kan införas runt sidorna av tre / fem tums kruka i en ericaceous kompost. Jag skulle använda en böka förening och sticklingar kommer också att kräva fuktiga förhållanden – detta kan åstadkommas genom att täcka potten med en tydlig plastpåse. Du måste hålla sticklingar Kath i en skyddad plats i trädgården för direkt solljus och inte låta sticklingar att torka ut. Du kommer att ha större framgång med de små lövtunga vintergröna Azaleas än lövfällande sorter.

Sarah Kärlek ber.

Tyvärr min mer utsatta azalea, som växte ganska snyggt rotlösa av starka vindar. Jag återplanteras det varifrån det kom och så småningom bladen började brunt och nu är de alla bruna och plantan ser död. Men om jag skrapa på basen av växterna hejda den visar grönt under barken så att säga. Har drabbar stress? Dessutom, vad ska jag göra, beskära den tillbaka hårt (och när) eller bara lämna det?

Bill svar.

Du kan hitta Sarah att nya skott på din drabbade Azalea visas under sommarmånaderna, men det beror på hur illa rötterna har påverkats när rotlösa. När det gäller beskärning tillbaka din Azalea detta beror igen på vissa sorter men jag skulle vara benägen att beskära tillbaka en del av de större skott. Om det inte finns någon dör tillbaka på skotten finns en god chans att nya blad kommer att börja visas.

Vicky ber.

Jag tog en Azalea – Marilee – Evergreen i juni – det blommade vackert. Efter blomningsperioden jag bort de döda huvuden. Det satt vackert med sina gröna blad för många veckor; Men under de senaste två veckorna bladen vände gul / brun. Oroväckande nog jag har två identiska Azalea – Marilee – Evergreen sitter sida vid sida – en är i perfekt skick med gröna blad – den andra har nu gul / gröna blad. Vad är problemet? Kan det vara fast? Är det levande / död? Vilken chans att överleva för nästa år har det? Tack.

Bill svar.

De gula / gröna blad på din Azalea Vicky är de klassiska symptomen av kalk inducerad chloris som orsakar en brist på järn till dina Azaleas. För att kompensera detta problem skulle jag ge dina Azaleas en flytande föda med sequestrion järn. Det är också viktigt, särskilt med nyplanterade Azaleas för att säkerställa att de är väl vattnas och om möjligt med regnvatten. Med vädret har vi haft detta är en nära omöjlighet och det kan mycket väl vara så att om du har vattna med kranvatten – innehållet kalk i vattnet kunde ha orsakat bladen till gult.

SE ÄVEN

www.bbc.co.uk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 11 =