Bell uppfann inte telefon, amerikanska regler

Bell uppfann inte telefon, amerikanska regler uppfinnare som en försenad comeuppanceVäktaren
Bell uppfann inte telefon, amerikanska regler
Bell uppfann inte telefon, amerikanska regler

Italien hyllade upprättelse i en historisk orättvisa i går efter den amerikanska kongressen erkände en utarmad florentinsk invandrare som uppfinnaren av telefonen i stället för Alexander Graham Bell.

Historiker och italienska amerikaner vann sin kamp för att övertyga Washington att känna igen en föga känd mekanisk geni, Antonio Meucci, som fadern av modern kommunikation, 113 år efter hans död.

Omröstningen i representanthuset uppmanas glada fordringar i Meucci hemland som slutligen Bell hade avslöjad som en svekfull skotte som fann lycka och berömmelse genom att stjäla en annan mans arbete.


Ringa italienska karriär extraordinära och tragiska, sade upplösningen hans "teletrofono"Visade i New York i 1860, gjorde honom uppfinnaren av telefonen i stället för Bell, som hade tillgång till Meucci s material och som tog ut ett patent 16 år senare.

"Det är känslan av representanthuset att liv och gärning av Antonio Meucci bör erkännas, och hans arbete i uppfinningen av telefonen bör erkännas," upplösningen anges.

Bells immortalisering i böcker och filmer har rankled med generationer av italienare som känner Meucci berättelse. Född 1808, studerade han konstruktion och maskinteknik vid Academy of Fine Arts i Florens, och som en scen tekniker på stadens Teatro della Pergola utvecklat ett primitivt system för att hjälpa kollegor att kommunicera.

På 1830-talet flyttade han till Kuba och, när han arbetade på metoder för att behandla sjukdomar med elchocker, fann att ljud kan resa med elektriska impulser genom koppartråd. Sensing potential, flyttade han till Staten Ö, nära New York, 1850 för att utveckla tekniken.

När Meucci hustru, Ester, blev förlamad han riggade ett system för att koppla sitt sovrum med hans närliggande verkstad och 1860 höll en offentlig demonstration som rapporterades i New York italienska språkiga pressen.

Mellan ge skydd åt politiska flyktingar, Meucci kämpade för att hitta ekonomiskt stöd, misslyckades med att behärska engelska och svårt bränd i en olycka ombord på en ångbåt.

Tvingad att göra nya prototyptelefoner efter Ester sålde sina maskiner för $ 6 till en secondhand butik, hans modeller blev mer sofistikerade. En induktor som bildas runt en järnkärna i form av en cylinder var en teknik så sofistikerad att det användes decennier senare för långväga anslutningar.

Meucci inte kunde råd $ 250 som krävs för en slutgiltig patent på sin "talar telegraf" så i 1871 in en ettårig förnybar meddelande om en förestående patent. Tre år senare kunde han inte ens har råd $ 10 för att förnya den.

Han skickade en modell och tekniska detaljer till Western Union Telegraph Company men misslyckades med att vinna ett möte med chefer. När han bad om hans material som ska returneras i 1874, fick han veta att de hade gått förlorad. Två år senare Bell, som delade ett laboratorium med Meucci, lämnat in en patentansökan för en telefon, blev en kändis och gjort en lukrativ affär med Western Union.

Meucci stämde och närmade seger – den högsta domstolen kommit överens om att pröva målet och bedrägeri avgifter inleddes mot Bell – när den florentinska dog 1889. rättsliga åtgärder dog med honom.

Igår tidningen La Repubblica välkomnade omröstningen att erkänna den toskanska uppfinnare som en försenad comeuppance för Bell, en "list Scotsman" och "inkräktare" vars per- Fidy byggt en kommunikations imperium.

ämnen

www.theguardian.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + sju =