Big Freeze, Big Rip eller Big Crunch hur kommer universum slut

Big Freeze, Big Rip eller Big Crunch hur kommer universum slut spridas så tunnEn stor Freeze, Rip eller Crunch: hur kommer universum slut?

En ”fasövergång” sägs vara liknande vad som händer när vatten blir till ånga, till exempel. Enligt Higgs teori, inträffade en fasövergång en tiondels miljarddels sekund efter Big Bang, vilket orsakar en förändring i strukturen i rumtiden.

Under denna övergång, blev tomt utrymme fyllt med en osynlig substans som nu kallas Higgsfältet. Om en tät Higgsfältet finns, forskare från University of Southern Denmark, tror att en ”bubbla” av detta tillstånd kan visas någonstans i universum, när som helst.

Forskarnas ekvationer tyder på att denna bubbla då kan expandera i ljusets hastighet, in all utrymme och vrida Higgsfältet från staten är i nu i en ny.


Reglerna för kvantmekaniken tyder också på slumpmässiga partiklar kan tillfälligt dyker upp ett vakuum – något som ses regelbundet i partikelfysik experiment.

Vissa hävdar mörk energi kan orsaka sådana ”kvantfluktuationer” som i sin tur kan orsaka ”en ny Big Bang” för att avsluta vår tidslinje och starta en ny. Detta är den minst sannolika scenarier, baserat på vad vi nu vet om fysik, men har spekulerats.

ANNONS

”Big Freeze”

Den tredje teori säger att universum kan hamna på grund av en stor Freeze. Också något omvänt kallade värmedöden ”, detta scenario tros vara den mest sannolika efter vad vi redan vet om fysik och universum. Vad är Einsteins relativitetsteori?

Vad är Einsteins relativitetsteori?

Denna term kommer från teorin att i universum och andra isolerade system, kommer entropi att öka tills den når en "maximala värdet". Entropi kommer från en princip om termodynamik som täcker energi och särskilt hänvisar till idén att allt i universum rör sig så småningom från order till oordning. Som ett resultat, är entropi mätningen av det skiftet.

När entropi når sitt maximum, teoretiska fysiker tror att värmen i systemet kommer att fördelas jämnt. Detta innebär att det skulle finnas någon mer utrymme för användbar energi, eller värme, att existera och universum skulle dö av ”värme död”. Enkelt uttryckt, kommer mekanisk rörelse inom universum upphör.

Under Big Freeze, den Universum skulle i teorin, bli så stor att leveranser av gas skulle spridas så tunn att inga nya stjärnor kan bildas. Enligt denna modell blir tid en ändlös tomrum där ingenting någonsin händer eftersom det finns liten ingen energi kvar i universum.

Dela den här artikeln

Källa: www.wired.co.uk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + elva =