Blödande tandkött under graviditet

Blödande tandkött under graviditet inklusive påÖmma och Blödande tandkött under graviditeten

Magen ISN’t det enda som’är svullnad upp dessa dagar. Tandköttet kan också vara extra anbud, svullna, röda, känslig och utsatt för blödning under graviditeten, speciellt när du borstar och tandtråd.

Vad orsakar ömma och blödande tandkött under graviditeten?

Samma graviditetshormoner som orsakar dina slemhinnor att svälla (och bihålorna att täppa upp) också hetsa tandköttet från omkring vecka 15 av graviditeten på, vilket gör dem mer benägna att blöda lätt. Dessa hormoner lämnar också munnen mer sårbara för bakterier och plack, som båda gör för känsligt tandkött under graviditet – och kan orsaka gingivit och karies hos vissa kvinnor om de inte behandlas på rätt sätt.


Vad du behöver veta

Vissa ömhet är normalt, men om ditt tandkött är ljusa röda, mycket öm, och blöder lätt (din tandborste har fått en rosa skiftning, eller du spotta blod ut när du skölja), kan du behöva gingivit – inflammation i tandköttet som’är mild och relativt ofarliga. Men gingivit kan utvecklas till allvarligare tillstånd som kallas parodontit, vilket är anledningen till god tandvård är så viktigt (forskning har också visat att parodontit under graviditeten ökar risken för att ha en för tidig eller låg födelsevikt barn eller till och med preeklampsi). Som om det inte är tillräckligt för att du tar extra väl hand om dina helikoptrar och tandkött under graviditeten, det finns också en tendens för untended tandproblem orsaka tänderna att lossna och eventuellt falla ut. Nice, va?

Om du upptäcker en knöl på tandköttet som blöder när du borstat, har din tandläkare ta en titt. Det’mest sannolikt antingen en kräfta öm eller en pyogenic granulom (även känd som en “graviditet tumör,” en skrämmande term trots det faktum att det’är helt ofarligt). Dessa små, runda röda bulor kan faktiskt dyka upp över hela kroppen under graviditeten – inklusive på armar, händer och ansikte – men är särskilt vanligt på tandköttet. Det bör vanligtvis tillbaka på egen hand efter leverans, men om det blir särskilt irriterande dessförinnan det oftast kan avlägsnas kirurgiskt.

Vad du kan göra om öm och blödande tandkött

  • Får checkat. Försök att besöka tandläkaren minst en gång under graviditeten för en kontroll och rengöring — men tänk på att berätta för din tandläkare att du är gravid, undvika röntgen, och försök att skjuta upp något arbete som kräver narkos.
  • Ta hand om dina tänder. Borsta och använd tandtråd som du menar det (försök att göra både två gånger dagligen) på en regelbunden basis. Men förväxla inte vara noggrann med att vara aggressiv — din pensel bör vara mjuk, och så bör din tandborstning och tandtråd teknik. Overaggressive borstning kan ytterligare förvärra tandköttet, och även bära bort dem, medan grov tandtråd kan skada känslig vävnad. Inte säker på om du överdriven det? Få det utvärderas din tandläkare kontor.
  • Borsta tungan. Det’är inte bara tänderna som behöver vård – borsta tungan också hjälper till att minimera mängden bakterier i munnen.
  • Swish ut det. Fråga din tandläkare att rekommendera en munvatten eller skölj du kan använda dagligen för att minska bakterier och plack i munnen mellan borst.
  • Kom ihåg att skölja. Om du lider av graviditetsillamående under graviditeten. se till att borsta — eller åtminstone skölj — tänderna och munnen efter att kasta upp. Det kommer inte bara bli av brutto smak i munnen, men det kommer också att ta bort syran och bakterier som kommer i stora portioner tillsammans med kräkas.
  • Ät rätt. Se till att du får massor av C-vitamin i kosten, vilket stärker tandkött och minskar risken för blödning. Och uppfylla din kalcium krav varje dag för att hålla tänderna (och dina ben) stark.
  • Hoppa över godis. Försök att undvika sötsliskig behandlar när det är möjligt, särskilt sega slag – speciellt när du inte kommer att kunna borsta tänderna strax efter hänge. Tänk på att torkad frukt fungerar också som socker (och eftersom det är segt, kan fastna i platser du hellre det gjorde inte), så se till att trail mix innehåller massor av nötter eller att du jaga ner med en bit ost (se nedan).
  • Tugga på det. Det går inte att borsta efter en måltid? Försök att tugga en bit sockerfritt tuggummi eller ta tag (om du inte är allergisk) en handfull nötter eller en liten bit av ost – alla har antibakteriella egenskaper.

3 saker att läsa nästa:

www.whattoexpect.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 2 =