Budva, Montenegro Secret Seaside

Budva, Montenegro Secret Seaside 34, öppet majdestinationer
Budva, Montenegro: Secret Seaside

Montenegros slingrande kust, backas upp av dramatiska kalksten berg, ger till den fridfulla blå vattnet i Adriatiska havet. Och medan Kroatien, till nordväst, har vuxit i popularitet, några britter kör två timmar längs kusten från Dubrovnik till den gamla staden Budva. Grundat av grekerna i det fjärde århundradet före Kristus, och sedan befäst under medeltiden, bildar staden hjärtat av ”Budva Riviera”, som löper 22 miles från Trsteno till Buljarica, och är beströdd med en rad skyddade vikar och åtta miles av sand och stenstränder.


En fem-minuters promenad österut längs en smal kustnära vägen ligger stenstränder i Mogren I och II. På vägen, notera bronsskulptur av en balettdansös, en symbol för Budva, utför en graciös arabesk som hon blickar ut över havet. Mogren I skall backas upp av klippor, och ansluten till Mogren II genom en kort tunnel.

Hoppa Slovenska Plaza, en mil remsa av gråaktigt sand väster om staden, som är förbisedd av restauranger och nattöppna barer, och är trångt med solstolar. För mer avskilt bad, bege dig till den lilla ön Sveti Nikola (känd för lokalbefolkningen som Hawaii) med taxi-båt från Budva strandpromenad. Omfattas av tallskog och doftande medelhavsvegetation, har det några stränder och en restaurang. Bäst av allt, kan du hyra en kajak och paddla runt till södra sidan för att nå flera isolerade vikar.

För många människor höjdpunkten är Sveti Stefan (6 miles öster om Budva). Här, den ikoniska Tombolo (en sällsynt geografisk funktion, som består av en ö som är ansluten till fastlandet genom en sand spotta) är hem till den fantastiska Aman Sveti Stefan ö-hotell (se "var de ska bo"). Flera stränder kommer inom komplexet. Till varje sida av gångbro du har en böjd rosa sandstrand, en offentlig, en förvaltas av Aman. En 10-minuters promenad bort, framför Villa Miločer (fd sommarresidens drottning Marija Karađorđević), ligger den lilla Kings Beach, backas upp av trädgårdar fyllda med frodig exotiska plantering, och i närheten, nås genom skogen, har du diminutiv och avskilt drottningens Beach, öppen enbart för Aman gäster.

Även öster om Budva är en mil långa stranden i Becici förvaltas av flera stora hotell som vetter den, med bordsservering, sängar och ett parasoll. Besökarna kan betala för att komma in.

Väster om Budva, är den blå flaggan Jaz en böjd båge av fint grus och sand, perfekt för barn, med trampbåtar, kajaker och vattenskidor att hyra. Den stöds av en campingplats, och värdar utomhus sommarens konserter och årliga Sea Dance Festival.

Slutligen, återvänder till Budva stads stranden för en kvällsdrink, och förundras över denna pärla i Adriatiska havet.

Kommer dit

Budva är 12 miles från Tivat flygplats, 40 miles från Podgorica flygplats och 60 miles från Dubrovnik flygplats i Kroatien. Montenegro Airlines (montenegroairlines.com) flyger från Gatwick till Tivat två gånger i veckan (ons och sön) i april-juni och september-oktober, och tre gånger i veckan (mån, ons och sön) i juli-augusti. Ryanair (ryanair.com) flyger från Stansted till Podgorica två gånger i veckan (ons och sön). Alternativt kan du flyga till Dubrovnik och köra ner längs kusten till Budva.

Var de ska bo

Hotel Poseidon: På Jaz stranden, denna tre-stjärniga, familjeägda hotell har rum med havsutsikt och balkonger och två-rumslägenheter (sova fyra) med pentry, perfekt för familjer. Restaurangen har en strandnära terrass med gratis Wi-Fi (00382 33 463 134 poseidon-jaz.com, fördubblar från £ 34, öppet maj-oktober).

Om att äta

Tri Ribara: Ägs av en familj av fiskare, är Tri Ribara (Tre fiskare) känd i hela Montenegro. Precis vid stranden, är inredningen bedrägligt rustik; färska skaldjur är utsökt. Det ligger strax utanför Rafailovici, en 1½ mil promenad från Becici (00.382 33 471 050).

Jadran: På strandpromenaden i Budva, med en terrass öppnar på hamnen, Jadran ser turistiska men är älskad av lokalbefolkningen. Menyn innehåller fisk och skaldjur, grillat kött, pasta och pizza (00382 69 030 180, restaurantjadran.com).

Langust: I fiskebyn Przno, nära Sveti Stefan, har denna informella matställe tunga träbord och bänkar på en vinrankor terrass med utsikt över stranden. Det är öppet hela året och är mycket uppskattad av lokalbefolkningen för sin färska skaldjur (00.382 33 468 369).

Det invändiga spåret

Visste du?

Budva gamla stan drabbades av en jordbävning i 1979 – 400 byggnader, bara åtta undkom skador – så vad du ser i dag är i stort sett det arbete av experter restaurering.

www.telegraph.co.uk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 10 =