En puertoricansk jul

En puertoricansk jul vara från

En puertoricansk jul

Navidad är det bästa av puertoricansk kultur. Ingen annanstans är julen firas som i Borinquen. Navidad är tiden för tradition, aguinaldos, dcimas, y de ser jbaro Puertorriqueo.

Julfirandet i Puerto Rico börjar mycket tidigt i december och inte sluta den 25 december. Firandet kan fortsätta in i mitten av januari om man tänker på ” octavas och octavitas ”. De stora Julfirandet är; December 24 – Nochebuena; December 25 – Navidad; 31 december – Despedida de Ao; och den största och viktigaste av allt för barnen, naturligtvis, el Da de Reyes den 6 januari.


Vad gör vår jul annorlunda? Först, mest "Ricans" låtsas vara jbaros (eller anspråk på att vara från el campo) under helgerna. Vi har en "Pava" (Traditionell halmhatt) i lager just till jul.

Puertoricaner är kända för sin oförglömliga "parrandas eller Trullas navideas". En parranda är när en liten grupp av vänner samlar ihop tillsammans för att "Asaltar" eller överraska en annan vän. Det är puertoricansk version av jul caroling. De flesta parranderos spelar någon form av instrument, antingen Guitarras, tamboriles, giro maracas eller palitos. Och de alla sjunga. En parranda tenderar att vara mer sekulär än religiösa men många av de traditionella aguinaldos (puertoricanska julsånger) behålla julstämning.

Partiet går på en timme eller två sedan alla, inklusive ägare av huset, låt parrandear lite mer. Gruppen växer eftersom de erbjuder sina parranda på flera hus under natten. Vid det sista huset förmodligen runt 3 eller 4 på morgonen husägare erbjuder traditionella kycklingsoppa eller asopao de pollo. Festen är över i gryningen.

En del av semester festligheterna inkluderar matlagning en gris på ett spett. De flesta puertoricaner kommer att känna deras jul var lite ofullständig om de inte får delta eller njuta av en gammaldags lechn Asao. Matlagning grisen är en stor händelse. Grisen är köpt och förberett ett par dagar framåt. På "stor dag" grisen är monterad på en pinne och sätta att laga mat så tidigt vid 4 på morgonen. Minst två personer måste vara på "kolla på" med grisen att slå och se till att allt går bra. Vänner och släktingar börjar anländer senare på morgonen (detta är ett hela dagen part.) Även om svin stekar det finns massor av semester musik. Äldre kvinnor kommer att vara i sidorätter kök matlagning som kommer att åtfölja lechn. Barnen kommer att spela tag och få problem. Gästerna ta traditionella semester desserter.

Traditionella puertoricanska julmat som pasteles, lechn asado, arroz con dulce, Tembleque och coquito ge puertoricaner en separat identitet från resten av världen. Innan puertoricanska traditioner blev influerad av den amerikanska kulturen juldagen var en glad dag och vissa gåvor mottogs vid några hus, men det var inte från San Nicols. Santa kunde inte göra det till tropikerna i hans heta ull kostym med lock och raindeer. Våra julklappar brukade vara från Los Reyes Magos.

Vår Reyes fest börjar på tröskeln till Three Kings Day. På kvällen den 5 januari Puerto Rican barn gå ut med sax och skokartonger att klippa gräs för kamelerna att äta. Gräset går in skokartonger och lådorna är placerade under sängar av föräldrar, morföräldrar, faddrar, farbröder, fastrar, etc. Någon gång under natten Los Reyes komma och medan deras kameler äta gräs Los Reyes fylla skokartonger till bristningsgränsen med gåvor och godis, och många underbara saker.

Det är svårt för Boricuas att hålla våra Navidad traditioner speciellt bor på platser där det blir mycket kallt. Men vi duktiga på improvisation. Se till att dina barn uppleva en gammaldags parranda. Och glöm inte att alltid fira Los Reyes. Det gör oförglömliga minnen. Precis som det finns ingenting som kan jämföras med en puertoricansk Navidad, ingenting kan jämföras med vad puertoricaner gå igenom deras första jul bort från ön. Det är verkligen en triste Navidad som låten säger.

Puertoricaner traditionellt fortsatte att fira Las Navid förrän efter Los Reyes. Firandet började tidigt i december och fortsatte tills nästan februari – med Octavas, strax efter Los Reyes, och sedan Octavitas. Ön är förlora många av sina puertoricanska traditioner genom att handla dem med amerikanska traditioner som är naturlig och sker över hela världen. Idag öborna fira Santa och sluta höger efter Los Reyes.

I våra egna hem vi försöker följa de traditionella puertoricansk traditioner. Santa behandlas som en söt älskvärd fiktiv karaktär. Det är en söt historia och ingenting mer. Santa absolut inte sätta våra barn gåvor den 25 december, vi föräldrar göra. Vi har Santa statyer i hela huset som dekorationer, vi har våra barn och hundar fotograferade med Santa, men vi firar inte Santa. Juldagen är för att fira födelsen av Jesus Kristus, Guds Son och vi firar det på det sätt "gammal" Puerto Rico firas. Vi vill vara trogna till våra rötter och kultur. Och ja, vi definitivt fira Los Reyes! Mina barn växte upp att veta att puertoricansk traditioner var annorlunda och verkligen mycket roligare än andra.

Källa: elboricua.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 2 =