Hårfärgningsmedel och graviditet Är det en säker mix

Hårfärgningsmedel och graviditet Är det en säker mix Då kanske de etniska bakgrunder

Hårfärgningsmedel och graviditet: Är det en säker mix?

Vad Studier Säg
De metoder vi är kvar med inte ger oss tydliga svar. Vi måste titta på kvinnor som har barn med en typ av missbildning och arbetar bakåt i deras medicinska historia för att se om det finns ett mönster i exponering. När ett mönster hittas, är det oklart om kemikalien verkligen orsakat fosterskador eller om att exponeringen är på något sätt relaterade till ännu en annan kemikalie eller kvinnans genetiska bakgrunden.

Kvinnor som färga sitt hår kan skilja sig från den genomsnittliga kvinnan på många sätt. Är hon mer sannolikt att vara vit? Kanske en naturlig brunett? Då kanske de etniska bakgrunder bruna haired kaukasier har en tendens mot det missbildning. Har kvinnor i olika delar av landet färga sitt hår mer? Gör urbana kvinnor färga mer än sina landsbygds motsvarigheter? Då kanske vad vi ser är effekterna av geografiska skillnader i exponering för gifter. Kärnpunkten är att vi inte vet. Läkare fela på sidan av försiktighet och säga "du hade bättre undvika detta, bara för säkerhets skull."


Frågor om hårfärgningsmedel användning under graviditet ombads hos kvinnor som hade barn med en sällsynt njurtumör som kallas Wilms tumör. Inget samband med hårfärgningsmedel hittades. Intressant nog misslyckades samma studie att hitta föreningar med ett antal andra vanliga ämnen (kaffe, te, rökning) som hade funnits i tidigare studier. Detta pekar ut ett annat problem bildande tabun för gravida kvinnor från denna typ av metod-en studie ser en förening, nästa inte.

1998, fann en studie som hårfärgningsmedel var associerat med ungefär ett 3% större chans att en specifik typ av hjärtfel. Det tog inte dra slutsatsen att hårfärgningsmedel orsakade felet. I själva verket hade den lägsta ökningen av alla de faktorer som de rapporterade, inklusive bekämpningsmedel, målning, rengöringsmedel och vissa mediciner. Även killarna fick på bar gärning. Paternal marijuanaanvändning var förenad med en ökning av en annan hjärtproblem på 7,8%, vilket var mer än dubbelt så mycket som hårfärgningsmedel användning. Är kvinnor som färga sitt hår mer benägna att vara partner killar som röker potten?

I varje fall en enstaka studie fann en liten, möjligt samband mellan hårfärgningsmedel och en missbildning.

Vad du bör göra
Eftersom de flesta studier inte varit för det enda syftet att fastställa riskerna med att använda hårfärgningsmedel under graviditeten, är det svårt att veta säkert om hårfärgningsmedel är en risk. De studier som har genomförts hittills har visat att det är osannolikt att hårfärgningsmedel är en riskfaktor i vissa fall, men vi vet inte om det är en över hela linjen riskfaktor (såsom rökning eller dricka skulle vara). I de flesta fall, särskilt när det gäller graviditet, bör man vara på den säkra sidan av försiktighet, särskilt eftersom inga avgörande bevis har kunnat ange om hårfärgningsmedel är en risk vid graviditet.

Copyright © 1999 GenneX Healthcare Technologies, Inc.

womenshealth.org

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =