odla tomater

Odla tomater 20-taletIntroduktion
Nya bok!

Hur lätt odla grönsaker hydroponically beskrivs i denna 27-sidiga guide i rotsystem fartyg som kan placeras utanför (påverkas inte av regn) eller i ett växthus eller en sluten skydd. Instruktioner ges på hur man konstruerar böka fartyg, båda rutorna och dalar, använda objekt lätt tillgängliga från alla hem leverans butik (Lowes och Home Depot). Böka mediet är perlit. Reagensen och kvantitet som krävs för utformningen av näringslösningen ges. Allt det tillförda vattnet och näringsämnen är helt utnyttjas av växter, vilket leder till en effektiv växande metoden (ingen förlust av vatten, behöver kassera oanvänd näringslösning eller urlakning av böka medium). Elkraft krävs. Det finns 15 fotografier av växande lådor och dalar i produktionen, som utanför (planterade till tomat, sallad, majs, gröna bönor – inte visat jordgubbe, okra, meloner och peppar) och i växthus (tomat och sallad). Ett måste Guide för dem som vill odla grönsaker och andra grödor hydroponically med säkerställd resultat.


Tomaten

Historien om tomat är en berättelse om tre kontinenter, Sydamerika, Europa och Nordamerika. Den europeiska kapitel började på 1500-talet när de spanska och portugisiska upptäcktsresande tog ovanligt grönsaker, varav tomat var ett, tillbaka till sina respektive länder.

Även om det är säkert att ursprunget till Lycopersicon esculentum var Sydamerika, var det i Mexiko att tomaten förmodligen först odlades och växter valda baserat på frukt storlek. Därför frön av tomat först till Europa kom från Mexiko efter Cortez tog Mexico City 1519. Det var inte förrän 1533 som Peru och Ecuador erövrades av spanjorerna.

Efter införandet av tomat i USA, var det vuxit och förde till bordet av Thomas Jefferson. George Washington Carver växte och rekommenderade tomat i ett försök att införa frukten i kosten bland de fattiga i Alabama vars dieter var bedrövligt brist på vitaminer (http://aggie-horticulture.tamu.edu).

De flesta tomatplantor som odlas idag är hybrider – ett resultat av avel för att utveckla vissa egenskaper växt, såsom stress, insekt, och motståndskraft mot sjukdomar och frukt egenskaper, såsom enhetlig storlek och färg, förlängd hållbarhet och fasthet. Bredvid hybrider finns så kallade ”öppna pollinerade sorter” och inom denna grupp är de Heirloom sorter som var huvudtyper odlas innan hybrider infördes i mitten av 1940-talet. Man kan spara utsäde från populationssorter och få samma fabrik, men frön från hybrid frukter kommer inte att ge samma växt som det togs och sparas. Det var inte förrän den 20: e talet som tomat frukten började bli en viktig mat, ätit direkt eller som en ingrediens i många livsmedel. Idag konsumtionen per capita av färsk tomat frukt fortsätter att öka som de hälsofördelar som är förknippade med dess införande i kosten håller lärt och betonas. Idag, den genomsnittliga amerikanen förbrukar ca 90 pounds av tomater som frukt och tomatinnehållande produkter.

Tomat är en av de vanligaste trädgården frukt odlas i USA. Kommersiellt är Kina större producenten, följt av USA, Turkiet, Indien och Italien. Kalifornien står för 90% av US-produktion och 35% av världsproduktionen. I USA har tomatfruktproduktion en gård värde på över 2 miljarder dollar.

Tomatfruktproduktion data årligen rapporteras från 144 länder. Under de senaste 10 åren, den mest betydande förändringen inträffar-ringen har varit mängden tomater vara växthusodlade från stora produktionscentra i Nederländerna, Spanien, Kanada, USA och Mexiko. Frihandelsavtal mellan nationer har gjort det möjligt att underlätta rörligheten för frukt från land till land. Åtföljer denna ökade rörelse har varit övergången från produktion av biff (stor) frukt till mindre, såsom cocktail, körsbär, druvor och Roma. Det primära målet för konsumenter är smak. Detta har bidragit till den ökande preferens för de mindre stora frukter som tenderar att ha hög smak.

Bygger på uppfattningen av hög smaksatt frukt är Heirloom sorter locka ökande uppmärksamhet från både hem trädgårdsmästare och små kommersiella odlare för försäljning i lokal bonde marknader. Termen ”Heirloom sorter” myntades på 1990-talet och avser de tomat sorter som vanligtvis odlades före 1950-talet efter hybrid tomat sorter infördes först 1945. Heirloom sorter finns i en rad av frukt storlekar och hudfärger (svart, lila, brun, gul, orange, rosa, bicolor), vilket leder till en mer tilltalande konsumentprodukt.

Frukt-on-the-vinstockar (TOV) eller ”kluster tomater” blir en gemensamt marknads form av frukt i USA. Odlare förpackningar sin frukt i den mest tilltalande sätt. Klarröda eller glänsande, är gulfärgad opåverkad frukt vad som presenteras för konsumenten. Dessutom är fri från bekämpningsmedel och / eller ekologiskt odlade frukt också få företräde bland vissa konsumenter.

För snabbmatskedjor, är tomat frukten av enhetlig storlek, form och färg det primära kravet, medan gourmetkockar letar efter en mängd frukt färger, storlekar (från mycket stora till druvor eller körsbärstyper), samt en rad i smakegenskaper.

Tomat sorter grovt indelas i 7 kategorier:

  • ”Skiv” eller ”klot” – för bearbetning och frisk äta
  • Biffstek – stor frukt för användning i smörgåsar
  • Oxhart – varierar i storlek upp till biff
  • Plommon eller pasta – hög halt för användning i sås och pasta
  • Päron – päronformad, för rika gourmet pasta
  • Cherry – små och avlång, en variation av plommontomater
  • Grape – mindre och avlång variation av plommontomat för användning i sallader
  • Campari – större än körsbär, mindre än plommon, söt och kända för sin saftighet, låg syrahalt, och brist på mealiness.

Källa: www.growtomatoes.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 3 =