Växande druvor är lätt

Växande druvor är lätt nedslitet druva berså kvävd

I djup sommar nu vinrankor är frodig och mörkgröna, vacker och med kluster av ännu omogna druvor gömda under breda blad. Ett par månader nu druvorna blir mogen och familjen kan välja att äta dem färska eller göra russin, eller göra vin eller druvsaft.

Förutom mat, vinrankor ge mig med skugga och avskildhet, eftersom vinstockar kan vara – måste vara – utbildade för att ge arkitektonisk struktur i ätbara landskapet och för att hålla dem friska.

Jag kom in odla druvor av en slump, nästan 30 år sedan, även om jag hade varit utsatt för idén om druvor och vingårdar som ett litet barn, i Central Valley i Kalifornien. Men långt senare, i North Carolina, min man och jag köpte ett gammalt hus som hade en nedslitet druva berså kvävd av vinrankor på bakgården. Eftersom jag inte visste vad jag skulle göra, vid späd ålder av 29, skär jag två eller tre vinstockar ner till marken – räkna jag hade dödat hela och kunde börja om med något nytt.


Nästa år, men kraftfulla nya vinstockar uppstod, och året efter att barnen och jag skördade 40 pounds av druvor. Vi lärde oss hur man gör druvsaft och druvgelé.

Som The Encyclopedia of organiska växt uttrycker det, "Av alla frukter som odlas i Amerika, druvor är den mest anpassade till olika jordar och klimat. Våra första bosättarna fann druvor växer från kusten i Maine till Florida och inåt landet till Klippiga bergen." Bra och bra för dig, kommer druvorna växer praktiskt taget överallt.

Här är allt de behöver:

  • god luftcirkulation runt rören (de smala vinstockar liknande grenar)
  • lös, inte alltför bördig jord med god dränering (en lutning är bra)
  • massor av sol och ingen konkurrens från närliggande träd
  • stöd från en berså, spaljé eller veranda räcke

Vinrankor behöver något annat för att producera en god skörd av druvor: beskärning. Kanske är det tanken på att behöva beskära druvor varje år som skrämmer människor, men jag har lärt mig under många säsonger som beskärning är inte svårt. Jag ska berätta mer i en bit.

Ät och drick druvor

Växt oavsett typ av druvor du hittar. Växt allt. Ju mer mångfald desto bättre; vad som finns lokalt kommer att vara billigast, och om inte annat, vinrankor är lätta att producera och oftast på försäljning någonstans. Jag fick en hel del av mina vinrankor från 4-H ungdoms insamlingar i min stad, vanligtvis $ 5 styck.

Druva växter tar några år att etablera sig och skapa en tillräckligt stark rotsystem för att stödja produktion av frukt. Så oroa dig inte alls om du inte ser några tecken på druvor för länge. Plötsligt händer det, och den långa ledtiderna gör det möjligt att få lite övning med beskärning innan plantorna blir riktigt stora.

När dina vinrankor börja producera frukt, det finns alla möjliga saker du kan göra med druvor Förutom att äta dem färska. Om det finns barn i huset, kan du njuta av att göra druvsaft, sedan pastörisering och konservering det att hålla ett förråd genom vintern. Vuxna druvodlare börjar ofta göra vin, och just nu har jag två liter bubblande bort i en sval garderob.

Min man tycker om att göra en läcker typ av russin från fruktkött, saftiga Muscadine druvor som vi plocka på en gård i närheten. Han använder dehydrator att göra "Muscadine mini-läder" och sedan lagrar dem i Mason burkar. Cherokee indianerna har ett recept för att göra druv klimpar – nudlar gjorda med vilda druvsaft som ett bindemedel och sedan sjuda i mer druvsaft. Receptet visas i min bok Ät din trädgård! Ätbara träd, buskar, vinstockar, örter och blommor för ditt landskap. Och jag har gjort inlagda druvalöv och konserverad dem, för användning vid framställning stoppade druvmust blad, en favorit USA Mellanöstern maträtt.

Sedan finns det udda recept som sockrade druvor och druv blad vin.

inspirerad design

Vindruvor växer, bekant, i Kalifornien, Chile, och Medelhavsländerna … alla torra platser med tunn, stenig mark och lite regn. Men när du reser i relativt frodiga Ungern många år sedan jag såg druvor växer praktiskt taget i vatten, där bondgårdar satt bredvid bäckar och vinrankor utbildades högt runt veranda stöd. Här i Amerika, wild druvor växer högt upp i träd och doft i luften, nära skogskanter. I varje fall, druvor behöver något att hålla fast vid och växa runt.

Vid mitt hus, början och mitten av sommaren innebär träningstid, och det verkar fortsätta för evigt. Fram till vinstockar har mognat och härdas i slutet av sommaren och genom hösten vinstockar vill nå ut och ta något – vad som helst – inklusive veranda möbler och några verktyg kvar runt.

Så nästan varje dag jag tillbringa lite tid korg väva smidig unga vinstockar, den nya tillväxten från den föregående natten, genom verandan stöden och trappräcken. Och jag måste trimma bladen för att hålla dem från överväldigande livsrum, var noga med att undvika dem som skyddande druvor från synen på fåglar och ekorrar.

Lite tidigare under säsongen, på våren, är en av mina favorit händelser i naturens kalender för att titta på små rosa druva knoppar fram ur anbud blad. Själva blommorna är liten, men som blommorna visas de kommer att locka massor av små pollinerande insekter.

Den verkliga beskärning, snarare än bara på sommaren grooming, äger rum i början av vintern, så snart bladen är avstängda och tillväxt har stannat. Här är vad The Encyclopedia of Organic Växande säger: "Druvor utvecklas på tillväxten av innevarande år. Knoppar kvar på rankan vid beskärning tid kommer att producera frukt under sommaren. Åriga trä är den bästa skördar av frukt."

Min praktik är att plantera vinrankor där de lätt kan nå utbildningstrådar eller annat stöd, sedan beskära tillbaka varje större sockerrör till bara två knoppar – två knölar eller stötar – varje år. Oavsett hur mycket vin och blad du måste ta bort från sommaren precis avslutat, beskära rören tillbaka svårt att bara två knoppar.

Tro det eller ej, kommer vinrankorna växer tillbaka. Det är nästan omöjligt att döda en druvsorter, så experimentera bort.

Som alltid är den bästa källan för lokal information om sorter, leverantörer och vård av vinrankor ditt län Cooperative Extension kontoret, eller "Ag Extension." Klicka på ditt tillstånd och följ sedan länkarna till ditt län.

www.motherearthnews.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex − 2 =